Tudose vrea să pună punct discuției despre Pilonul II de pensii: Nu ne atingem de el, nu-l naționalizăm

Tudose vrea să pună punct discuției despre Pilonul II de pensii: Nu ne atingem de el, nu-l naționalizăm
Publicat: 04/09/2017, 19:15

După ce în urmă cu aproximativ o săptămână spunea despre discuțiile referitoare la mutarea unei părți a contribuției către fondurile private spre Pilonul I că este„avansată” , premierul Mihai Tudose vrea acum ca orice discuție despre naționalizarea Pilonul II să fie încheiată.

„Am declarat cu toții ca nu ne atingem de el, banii rămân acolo”, a spus primul ministru în Parlament, lămurind clar și în intervenția finală că Pilonul II nu va fi naționalizat.

„Ca să încheiem odată discuția despre Pilonul II: nu, nu-l naționalizăm. Ultima naționalizare a fost făcută de cineva care eu știu că vă este cunoscut, era prim ministru și a naționalizat valuta. Noi n-o să facem așa ceva, naționalizare în România n-o să se mai întâmple”, a ținut să puncteze Tudose către finalul intervenției.

Premierul le-a mulțumit celor de la PNL că l-au invitat să dezbată situația economică a țării în Parlament și a prezentat o serie de cifre, începând cu creșterea economică a României, care va fi chiar mai mare decât cea prognozată inițial.

„Creșterea economică de 5,8 este cea mai mare din UE, bănui că nu o contestă nimeni. Dacă asta spune că o economie nu merge, explicați dumneavostră, vă rog frumos. Acesta este cel mai bun indicator al bunului mers al economiei reale, dar și al fezabilității politicilor economice promovate. Este evident că prevederile programului nostru de guvernare sunt în consens cu nevoile economiei românești. Creșterea economică asumată și anunțată în proiecția de buget pe acest an a fost de 5,2%. Ne cerem scuze că o vom depăși și va fi o creștere economică mai mare”, a spus Tudose.

Acesta a vorbit despre faptul că nu doar cifrele arată că situația economică a României e una bună, ci și banii mai mulți pe care îi au românii în buzunare:„câștigul salarial mediu net, cel care rămâne în buzunarele angajaților, s-a majorat cu 15%, câștigul salarial real s-a majorat cu 14,4%”.

Tudose a folosit de mai multe ori cuvântul„record”, cu referire chiar și la un subiect sensibil care este deseori mărul discordiei între parlamentari: fondurile europene. Primul ministru a adus în discuție domeniul agriculturii, în care România este„campioana Europei” la absorbție, preconizând și că ținta de 5,2 miliarde de euro va fi depășită, dacă se menține ritmul actual.

GÂNDUL A TRANSMIS LIVE DECLARAȚIILE PREMIERULUI TUDOSE ÎN PARLAMENT:

Am să răspund și la unele dintre întrebările puse de colega noastră (n.r. Raluca Turcan), dându-i răgaz să facă și un studiu comparativ cu realizările din perioada domnului Orban.

Chiar mulțumesc colegilor de la PNL pentru oportunitatea acestei dezbateri. De fiecare dată când PSD-ul a fost la guvernare a adus bunăstare și o economie solidă. N-o spunem noi, o spun cifrele, și nu cele de la PSD Creșterea economică de 5,8 este cea mai mare din UE, bănui că nu o contestă nimeni. Dacă asta spune că o economie nu merge, explicați dumneavostră, vă rog frumos.

Acesta este cel mai bun indicator al bunului mers al economiei reale, dar și al fezabilității politicilor economice promovate. Este evident că prevederile programului nostru de guvernare sunt în consens cu nevoile economiei românești. Creșterea economică asumată și anunțată în proiecția de buget pe acest an a fost de 5,2%. Ne cerem scuze că o vom depăși și va fi o creștere economică mai mare.

În luna iulie numai investițiile au fost de 2,4 miliarde de lei, dublul mediei lunare din primul semestru și cu 33% mai mari decât luna similară din anul trecut, când erați un pic la guvernare. Aceasta este o certitudine că investițiile publice vor contribui și în acest an la creșterea economică.

Este de evidențiat și recordul de după criză al investițiilor străine făcute în economia reală, noi afaceri sau în dezvoltarea celor existente.

Conform obiectivului pe care ni l-am asumat, creșterea economică începe să se resimtă cu adevărat în buzunarele românilor, în nivelul de trai. În această perioadă, câștigul salarial mediu net, cel care rămâne în buzunarele angajaților, s-a majorat cu 15%, câștigul salarial real s-a majorat cu 14,4%. Sectorul privat a creat mai multe locuri de muncă, 120.000 în ultimul semestru. Numărul șomerilor înregistrați a ajuns la cea mai mică cifră de după 1996.

Producția industrială a înregistrat cea mai mare creștere de după criză și una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, locul doi, după Estonia, a fost în primele 6 luni de 8%, comparativ cu numai 1,3% în aceeași perioadă din 2016.

După cum am spus, acordăm o mare atenție performanțelor sectorului privat. A fost o creștere a productivității muncii, cu plus 6,4%, reflectându-se și ea în competitivitate. Activitatea de comerț exterior în ultimele luni exporturile către statele din UE s-au majorat cu 10%, este un indicator.

Agricultura a adus în acest an producții record care cu siguranță vor începe să se vadă în următoarele luni și în indicatorii macroeconomici. Climatul economic și încrederea în programul de guvernare s-au reflectat direct și în demografia societăților. Din nou, după 2014, înmatriculările de noi societăți depășesc ieșirile de pe piață. Există o îmbunătățire a încrederii generale care se va reflecta și în investițiile străine.

România va găzdui Trade Wings, cea mai mare misiune economică găzduită vreodată de România, cu peste 100 de firme americane, cred că acele 100 de firme care vin în România sunt conștiente mai bine ca mulți dintre noi de ceea ce înseamnă România ca potențial de dezvoltare, ca oportunitate. (…) V-am prezentat un tablou economic pe scurt, dar cred că destul de convingător.

Ați vorbit de buget, se văd primele rezultate. În primele șapte luni, veniturile din bugetul general consolidat în sumă de 141 miliarde de lei, 17,3% din PIB, au fost cu 9% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut (…) se datorează și eficientizării acțiunii ANAF și a programului de guvernare în general.

Absorbția fondurilor europene, prognoza este că vom depăși cele 5,2 miliarde de euro la care ne-am anagajat, dacă continuăm în ritmul acesta. În ceea ce privește fondurile pentru agricultură suntem campionii Europei, epuizând toate fondurile pe anul acesta în primele două luni.

S-au implementat deja programul Start-Up Nation, Programul Național Anual de Microindustrializare. (…) înființarea unei Case de Comerț a României, Legea parteneriatului public-privat, tot în Parlament. Aș mai menționa că avem în vedere și asigurarea forței de muncă pentru locurile create. (…) Proiectul Legii bugetului de stat va fi elaborat și transmis din timp, în luna noiembrie, pentru a începe anul viitor cu bugetul aprobat.

La opt luni este de -0,77, față de asumatul de -2,95%, nu știu de unde ați scos cifrele, poate din altă țară. Datoria publică este de 37%, cea mai mică, pe locul 3, la premianți, din UE, marja maximă fiind de 60%. Pilonul II, am declarat cu toții ca nu ne atingem de el, banii rămân acolo. Manualele de clasa a cincea, mă bucur că aveți o îngrijorare. Toate nebuniile pe care Ministerul Educației este obligat acum să le implementeze au fost stabilite anul trecut, inclusiv celebrul manual de sport. O comparație cu anul trecut este sublimă: acum vorbiți de manualele de clasa a cincea, anul trecut nu vorbeați de niciun manual, fiindcă nu era gata nici unul. Dar nu v-am auzit.

Comparația Cuc-Orban este inutilă, pentru că nu poți să compari ceva cu 0. N-am mers nici unul dintre noi pe Autostrada Orban, nu știu de ce, dar n-am găsit-o. Plângeți pe tema celor care pleacă din țară. Ați folosit o cifră, 200.000, este corectă. Este cifra celor care au plecat anul trecut, pe guvernarea Cioloș.

„Grupul parlamentar PNL l-a convocat pe Terente să vină să dea seama pentru dezastrul din ultimele șase luni și mai ales pentru dezastrul care se prefigurează de acum încolo”, a spus Ludovic Orban luni, cu câteva ore înainte ca premierul Mihai Tudose să vină în Parlament să explice situația economiei României, în condițiile în care liberalii l-au acuzat că ține la secret documentele și cifrele care demonstrează că România se îndreaptă spre o criză similară cu cea din anii 2008-2009.

„Am decis să particip la întâlnirea grupului parlamentar de la Camera Deputaților și de la Senat. La Cameră grupul parlamentar PNL l-a convocat pe Terente să vină să dea seama pentru dezastrul din ultimele șase luni și mai ales pentru dezastrul care se prefigurează de acum încolo, iar la Senat depunem moțiune pe Educație, pentru a atrage atenția asupra stării dezastruoase a învățământului”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a criticat vehement și proiectul Fondului Național de Investiții, pus în dezbatere publică recent, arătând că documentul demonstrează că„este o escrocherie de proporții”, pusă la cale de partidele de la guvernare care, după ce au„prăduit” bugetul statului pentru orice altceva în afară de investiții publice, vor să mascheze cumva deficitul bugetar. „Pe primele șase luni avem un minim istoric în materie de investiții publice în ultimii 10 ani”, a subliniat Orban.

Ceea ce urmărește PSD prin înființarea acestui Fond Suveran de Investiții ar fi evitarea respectării legii europene și românești în ceea ce privește achizițiile publice și contractarea lucrărilor, scăderea din deficitul bugetar a unor cheltuieli publice care ar trebui finanțate din bugetul public sau prin parteneriate public-privat și transferarea lor spre acest fond, dar și să„prăduiască” acțiunile majoritare de la principalele companii profitabile din România.

„Rezultatele și consecințele vor fi catastrofale pentru companiilor românești, avem câteva companii profitabile și toate aceastea, prin intermediul acestui fond, vor fi extrem de negativ afectate în funcționarea lor, vor avea de suferit de pe urma mecanismului total netransparent și cu siguranță statul va pierde acționariatul majoritar la aceste companii, ca urmare a tranzacțiilor. Somăm PSD să nu înainteze acest proeict de lege, să renunțe la acest pseudo-fond care este o mega-escrocherie care va genera efecte extrem de grave în economia României”, a încheiat Orban.

Premierul Mihai Tudose va veni luni, de la 16:30, în Parlament pentru a explica situația economică a țării, după ce PNL i-a acuzat în repetate rânduri, atât pe el, cât și pe liderul PSD Liviu Dragnea, că ascund intenționat date despre execuția bugetară și că duc România spre o criză asemănătoare cu cea a anilor 2008-2009.

În ceea ce priveștee anumite întrebări rostite de persoane fără nume, să spui despre dorința statului român de a-și lua banii care-i revin că este un „jaf” asupra firmelor, iertați-mă, probabil că va trebui să vorbim într-o altă limbă, străină.

Anul trecut au lipsit de la colectarea din TVA-ul declarat 8 miliarde, echivalentul celor 8 spitale regionale, ca și anul acesta. Iertați-ne dacă dorim ca statul să-și ia banii care sunt ai lui de la niște privați, (…) cei 25% care pur și simplu fug cu banii statului.

Despre gradul de absorbție a unor fonduri, un coleg, fără nume, care tot dădea din mânuțe pe aici, cifra exactă până acum este de 2,9 miliarde, față de 0,6. Este drept că guvernul trecut a fost un campion absolut. Negativ. Totul începea cu 0,…

Și ca să încheiem odată discuția despre Pilonul II: nu, nu-l naționalizăm. Ultima naționalizare a fost făcută de cineva care eu știu că vă este cunoscut, era prim ministru și a naționalizat valuta. Noi n-o să facem așa ceva, naționalizare în România n-o să se mai întâmple.

Faptul că nici dumneavoastră nu ați văzut întotdeauna legătura dintre ceea ce ați făcut și România, asta se vede în procentele pe care, din când în când, le mai luați.

„Am văzut în ultima vreme tot felul de inepții debitate de însuși primul ministru. Vorbește de randament la pilonul 1 de pensii, când randament este un cuvânt asociat doar investiției. La pilonul 1 nu se investește nimic, se redistribuie. Sistemul public de pensii este într-un deficit cronic de circa 14 miliarde de lei”, a spus săptămâna trecută Raluca Turcan.
Liberalii îi acuză pe guvernanți de o totală lipsă de logică și de faptul că nu înțeleg cum funcționează, în mod real, economia României, motiv pentru care le cer să prezinte public date referitoare la execuția bugetară pe ministere, la deficitul actualizat și la nivelul la care se află investițiile publice.
„Considerăm că Guvernul ascunde date esențiale și considerăm că domnii Tudose, Dragnea și Tăriceanu, prin iresponsabilitatea de care dau dovadă, duc România spre o criză fix precum cea din 2008-2009. Altfel nu se explică goana furibundă pentru a stoarce mediul privat de ultimele resurse. Guvernul îndreaptă România spre un scenariu asemănător celui de criză”, acuză PNL.
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Celulele stem crescute în spațiu au un avantaj surpriză